Bývala členka strany VLASŤ Monika Sofiya Soročinova sa zúčastnila EXPO 2020 a samozrejme ju najviac zaujímal Slovenský pavilón. V rozhovore pre Hlavné Správy prezradila to, čo minister hospodárstva pred Slovenskom tajil.
Slovenský pavilón na Expo meškal, bol otvorený až niekoľko dní po začatí výstavy. Vraj v ňom teraz ponúkame francúzske víno, české pivo atď. Politici hovoria o nezvládnutí Expa zo strany ministra hospodárstva Sulíka. Vy ste mali na starosti naše predchádzajúce Expo. Ste teda znalá problematiky. Ako hodnotíte tohtoročný slovenský pavilón v Dubaji? Boli ste sa naň už pozrieť?
Pred pár dňami som absolvovala návštevu svetovej výstavy EXPO 2020, ktorá je naozaj veľkolepá, čo sa ale, žiaľ, nedá povedať o Slovenskom pavilóne.
Ako hodnotíte úroveň nášho stánku?
V prvom rade by bolo vhodné verejnosti ozrejmiť, že Slovensko pôvodne malo mať vlastný pavilón na exkluzívnom pozemku o výmere 1550 m2, hneď pri jednom z hlavných vstupov na samotné výstavisko EXPO 2020 v Dubaji. Táto naozaj prestížna lokalita nám mala zabezpečiť bezproblémový prístup k pavilónu, bezkonkurenčnú viditeľnosť, a na to, pochopiteľne nadväzujúcu, aj násobne zvýšenú návštevnosť nášho pavilónu a samotnej expozície, či reštaurácie.
Pozemky pre výstavbu tzv. “samostatne vbudovaných” vlastných pavilónov boli participujúcim štátom poskytované od organizátorov EXPO 2020 bezplatne!
Takzvané “prenajaté” pavilóny, aký máme momentálne, boli zo strany organizátorov vyhradené prevažne pre menej rozvinuté štáty, pričom organizátori sa riadili údajmi od OSN. Už len z tohto pohľadu súčasné vedenie Ministerstva hospodárstva a realizačný tím pre EXPO degradovali Slovenskú republiku na úroveň menej rozvinutých štátov a Slovenský pavilón na EXPO 2020 tak nie je schopný konkurovať nielen že ani jednému z našich susedných štátov, vrátane Ukrajiny (pretože všetky tieto štáty majú vlastné vybudované pavilóny), ale ani takým štátom, ako sú napríklad Uzbekistan, Turkmenistan, Slovinsko, Litva, atď.
Je podľa vás bežné, že otvorenie stánku mešká a otvára sa až po otvorení celej výstavy?
Určite to nie je bežné a z hľadiska diplomacie, ktorou sa má štát v zahraničí prezentovať je to maximálne neprijateľné. Keď dokázali iné štáty vyslovene dostavať svoje pavilóny načas, ako je možné, že Slovensko nedokázalo načas pripraviť priestory už hotového postaveného pavilónu, ktorý sme si vzali do prenájmu, aj napriek tomu, že kvôli pandémii dostali rok času navyše?
Čo hovoríte na reštauráciu v Slovenskom pavilóne? Médiami prebehli správy, že v nej chýbajú slovenské potraviny a nápoje, pričom vedenie nášho pavilónu sa vyhovára, že naše potraviny podliehajú zdĺhavému registračnému procesu s neistým výsledkom. Je to naozaj pravda?
(Smiech) Slovenské potraviny a nápoje podliehajú úplne rovnakému registračnému procesu, ako aj potraviny a nápoje všetkých ostatných zúčastnených štátov, celkom určite organizátori EXPO 2020 nerobili špeciálny manuál vyslovene pre slovenské gastro. To, že ide, podľa vyjadrení slovenského expo tímu, o “veľmi zdĺhavý proces s neistým výsledkom” je rovnako prízemná a škandalózna výhovorka, ako to, že “Moslimovia sa často modlia, preto nestavajú slovenský pavilón”. Takéto vyjadrenia zo strany kompetentných majú opäť raz za účel osočiť a ponížiť dubajských organizátorov EXPO 2020.
Proces registrácie potravín a nápojov je v skutočnosti špeciálne pre účely EXPO 2020 pre zahraničných účastníkov enormne zjednodušený a nakoľko stále mám mnoho priateľov z vedenia samotného EXPO ako aj z iných pavilónov, títo mi potvrdili, že svoje produkty dokázali zaregistrovať v priebehu cca 3-4 mesiacov a následne bez problémov doviesť a predávať vo svojich pavilónoch.
Opäť zdôrazňujem, že mali na toto rok času naviac, práve kvôli tomu, že sa otvorenie EXPO 2020 pre pandemickú situáciu presúvalo. Takto si môžete vychutnať originálne potraviny a nápoje v Ruskom, Litovskom, Českom, Kazašskom, Talianskom a mnohých ďalších pavilónoch. Naši potravinári sú právom rozhorčení a v podstate aj poškodení. V samotnej reštaurácii síce varia chutne, ale naozaj tam slovenské potraviny ani nápoje nenájdete. Toto však nie je chybou prevádzkovateľa reštaurácie.